Forside Kontakt


Cadillac

 
 Generel Information / General Information
Mærke / Manufacturer Cadillac
Type / Model Fleetwood Sixty Special
1ste Reg. År / First Reg. 1958
Farve Interior / Colour Interior Mørke grøn / Dark green
Farve Eksterior / Colour Exterior Mørke grøn / Dark green
Motor / Engine V8
Slaglængde / Stroke 91.4 mm / 3.60 in
Boring / Bore 101.6 mm / 4.00 in
Kubik / Capacity 5950 cc / 365 cu in
Kompression / Compression 10.25:1
Hestekræfter / Max. horsepower 300 HK / 300 HP
Topfart / Max. speed 180 km/t / 112 mph
Gear / Gearbox Auto
Bremser / Brakes Tromler
Historie / History
Cadillac er en af bilhistoriens største vidundere. Og Cadillac er nok for mange bilernes konge. Mange får assertioner som store amerikaner flydere der sluger benzin og noget med masser af krom og finner. Anderøv, skørter, hestehale og ankelsokker –Du har vel også set Greease! Mit mål med dette lille skriv er, at give dig baggrundsviden for Cadillacs tilblivelse og hvorledes ideen til finnerne blev til, samt en beretning om min egen drengedrøm der blev til virkelighed.
 
Historien går faktisk tilbage til 1658 i Gascogne, hvor Le Sieur Antoine de la Mothe Cadillacs fødes. Han kom i den Kongelige Franske hær, hvor han var officer og hans succes i Amerika medførte at Kong Ludvig XIV gjorde ham til medlem af det franske hof og ridder af st. Louis militære orden. Han blev også kongelig kolonibestyrer tæt på Mississipi. Anledningen til hans navn og våbenskjold i dag pryder en så fornem bil er, at Cadillac i 1701 grundlagde den by som i dag er bilbyen fremfor alle andre –ved du hvilken by der er tale om?…. -Detroit.
 
I 1701 tænkte man ikke på biler, så at valget blev Cadillac skyldes at man var tvunget til at benytte et neutralt navn –Cadillac´s grundlægger er nemlig Henry Ford. Ford kunne ikke benyttes, idet Cadillac opstod på resterne af Detroit Automobile Compagny, hvortil Henry Ford var hentet som leder. Ford ville helst bygge racerbiler. Detroits velhavende borgmester troede på Ford og Ford startede Henry Ford Compagny.
 
Nu blev den kendte motorkonstruktør Henry Martin Leland tilkaldt som direktør og i 1903 rullede firmaets første bil på gaden. Den blev solgt i 2.500 exp. Leland var et godt valg og han stod for pression og orden.
 
Der hvor min lidenskab ligger, er i 50ér modellerne -masser af chrom og finner. I mange årtier har Cadillac udviklere været foregangsmænd for andre bilmærkers design og udstyr. Sådan er det også med finnerne, som Harly Earl var designer for. Han log sig inspirerer af bombeflyet P-38. og disse finner startede småt i 1948 og kulminerede i 1959 for at forsvinde i 1965. Altså fra 1948 til 1964.
 
Cadillac har for mange været et symbol på økonomisk fremgang, magt og rigdom. Og særligt i efterkrigs årene og 50érne hvor der var nedkonjektur satsede Cadillac på de få med mange penge. De årgange jeg særligt har interesse for er årgang 58 og 59. For 3 år siden gik min drengedrøm i opfyldelse, idet jeg blev den lykkelige ejer af en Cadillac Fleetwood Sixty Special fra 1958. Når man læser om Cadillacs historie for 50érne, så er det i 58 de store ting sker. Forbedret undervogn, bladfjedre byttes med spiral, luftaffjedring, masser af el. Ventilations ruderne er el. ….. længere karros Marlin Monroe kofangere.Logoet har også sin egen historie –det er gode gamle Cadillacs våbenskjold, som foroven bærer en perlebesat krone. Skjoldet er delt i fire felter. I det første og det fjerde felt gengives det våbenmærke, som en gang ejedes af familien Mothe. Den heraldikiske beskrivelse lyder i oversættelsen fra fransk : ”…første og fjerde (felt) i guld med sort tværbjælke mellem tre merler (små fugle, oprindeligt svaler) også sorte, placeret to foroven og en under bjælken…”. Fuglene er uden ben og symboliserer, når de optræder tre ad gangen, Treenigheden. De blev, sammen med tværbjælken, før i tiden givet til riddere som udmærkelse for tappert at have anført korstogene. En gammel historiker siger: ”Denne fugl gives blot til yngre brødre for, at hos dem at indprente vigtigheden af at passe dydens og tjenestens vinger, om de ville have fremgang i livet, og ej til benene, imedens de ikke ejer megen jord at sætte deres fødder på”. Om tværbjælken hedder det: ”Dette er et militært hædersbælte, som maner sin bærer, til altid at sætte sit lands tarv i første række”.
 
Det andet og tredje felt føjedes formodentligt ind i Mothes våbenskjold igennem et giftermål, dette var almindeligt, når slægten blev udvidet. De farver og symboler, som lyser fra de nye dele af våbnet, fortæller om mere end store jordbesiddelser: ”-udmærket tapperhed og dømmekraft” vises af de røde kvadrater, ”renhed, barmhjertighed og rigdom” af sølvkvadraterne. De blå tværbjælker tyder på stor tapperhed og ridderlighed på korsfarernes fjerne kamppladser.
 
Kronen med de syv perler viser Cadillacs slægtsbånd med seks franske grever, der stammede fra greverne af Toulouse, som tilhørte den franske kongeslægt.
 
Hvert familievåben taler et symbolsk sprog. Skilt fra den rent heraldiske tolkning står våbnets historie. Denne beskriver familiens eller slægtens herkomst, rang, fortjenester og bedrifter. I hele Frankrig findes der kun få fornemme slægter, hvis historie går så langt tilbage i tiden som Cadillacs. Både hvad angår udseende, og betydningen af detaljerne på våbenskjoldet, taler Cadillacs våben om, at storartet tapperhed og fornem stilling hjalp forfædrene til grundlæggelse af byen Detroit.
 
Så navnet Cadillac er fransk og navnet på bilbyens Detroits grundlægger.
Finnerne vi kender fra de Amerikanske biler er opstået via Cadillacs designer Harly Earl´s inspiration fra P-38 bombeflyet.
Pris / Price
Pris i DKK
(Incl. told, moms, reg. afgift og nr.plader)
---
Price EUR
(Duty & VAT paid inside EEC)
---
Gå tilbage til oversigten

Classic Investment Cars      -       2690 Karlslunde      -       Tel.: 606 505 04      -       Kontakt os